Мартин Георгиев. Снимка ФейсбукОчевидно МВР е затворило тази страница. Тук

...
 Мартин Георгиев. Снимка ФейсбукОчевидно МВР е затворило тази страница. Тук
Коментари Харесай

Журналист зададе въпроси към МВР и се озова на разпит

 

Мартин Георгиев. Снимка Facebook

" Очевидно Министерство на вътрешните работи е затворило тази страница. Тук към този момент е работа на прокуратурата "

" Когато те извикат да даваш пояснения за въпроси към пресцентъра на Министерство на вътрешните работи " - написа във фейсбук профила си журналистът от вестник " Сега " Мартин Георгиев под своя фотография пред столичната дирекция на вътрешното министерство. И с това озадачи гилдията, която знае какво значи да изпратиш официало въпроси до пресофиса на институция. Самият Мартин споделя, че е сюрпризиран - тъй като от едни общоприети журналистически питания, на които се дава отговор по общоприетия метод, става известно, в Столична дирекция на вътрешните работи той се е трансформирал в адресант на сигнал против чиновници на реда...

Бокс, стикери, значки

2 септември. Свикано е " Велико национално въстание ", хиляди са на митинг на Ларгото, още в 8 ч. има задържан. В хода на деня следват още голям брой батални подиуми, арестуваните набъбват до 120, ранените служители на реда са 80. Този ден, кръстен след това " кървавата сряда ", повдигна голям брой въпроси за дейностите (и бездействието) на Министерство на вътрешните работи, отговор на които няма и до през днешния ден. В дните след " въстанието " започнаха да се появяват фрагменти на малките екрани, фейсбук фрагменти и фотоси на униформени със значки и стикери с нападателни послания, като череп и " Един изстрел, едно ликвидиране, аз вземам решение, без страдание ".

Бе сниман и мъж в полицейска униформа, тежко въоръжение и с бокс на ръката - а боксът несъмнено не е измежду описаните от закона помощни средства в Министерство на вътрешните работи.

Така Мартин взема решение да опита да внесе малко изясненост и изпраща до пресцентъра на Министерство на вътрешните работи въпроси по отношение на дейностите на служителите на реда в оня ден, като към тях прикачава и стопкадри и фотоси на униформения с бокса, както и на тези със стикерите и значките. Пита осъществена ли е инспекция за тези нарушавания и надлежно ще има ли осъдени. 

Някои служители на реда може да наподобяват като мутри, само че не са

Вместо отговор обаче журналистът бива привикан от " контрольор Миладинов " в постройката на Столична дирекция на вътрешните работи, с цел да дава пояснения. Пред него били сложени бели листове за събаряне на сведения, споделя " Сега ". Така, в хода на диалога, излиза наяве, че полицията счита изпратените журналистически въпроси като подаване на сигнал.

" Озадачен съм, тъй като на мен не ми е известно до момента публицист, задал въпроси до пресцентъра, да е бил викан за такова нещо ", разяснява Мартин пред

" Разпитът " траял със странни въпроси като: бил ли е Георгиев очевидец, къде са били направени въпросните фотоси - дали пред остарялата постройка на Народното събрание " на опашката на Коня " или пред новата - Партийният дом, от кого са направени фотосите, на 2 септември ли са били направени, по коя телевизия са излъчени фрагментите на униформения с бокса и прочие Според Мартин отговорите на тези въпроси би следвало да са ясни на Министерство на вътрешните работи - освен от наличието на самото му запитване до пресцентъра, а и от множеството камери за видеонаблюдение в региона, който се води зона за сигурност поради разположените там парламент, Министерски съвет и президентство.

Защо служителите на реда позволиха провокатори е класифицирана информация
Любопитно, по описа на журналиста, е и какво е отбелязал самият " контрольор Миладинов " - че някои служители на реда може да наподобяват като мутри, само че не са, а са единствено физически здрави, защото някои извършители на реда могат да окажат опозиция и не трябва да се разрешават случаи като убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова.

Инспекторът не могъл да даде отговор на въпроса на журналиста дали и други негови сътрудници са били викани да дават пояснения по журналистически запитвания. Отвърнал, че той е зает единствено с този " сигнал ".

Проверява ли нещо Министерство на вътрешните работи

Любопитно е също по този начин, че силовото ведомство сякаш би трябвало да работи по установяването на униформените с бокса, значките и стикерите. Зам.-шефът на " Охранителна полиция " Тони Тодоров към този момент разяснява, че тече инспекция във връзка служителя на реда с бокса и той ще бъде осъден, " в случай че се откри виновността му, несъмнено " - напомня " Сега ".

Министерство на вътрешните работи обаче към този момент на няколко пъти сподели, че вътрешните му инспекции и резултатите от тях са държавна загадка. От ведомството не дават отговор на нито едно запитване - даже по реда на Закона за достъп до социална информация, като показнòто е казусът с полицейското принуждение от нощна 10 юли - вторият ден от антиправителствените митинги.

Министерство на вътрешните работи пази в загадка по какъв начин са осъдени служителите на реда насилници от 10 юли

Тогава жители бяха бити и влачени под колоните на Министерския съвет, имаше свидетелства и за подигравка с момиче от страна на униформените. Тогава ведомството оповестиха, че стартират вътрешна инспекция. А след това - че виновниците са открити и осъдени. Но по какъв начин - е тематика табу. За последно от Българския хелзинкски комитет оповестиха за кореспонденцията с министерството по въпроса по реда на ЗДОИ. Документът " не се отработва " им декларирали оттова.

Как са били осъдени служителите на реда, надвишили пълномощията си на 10 юли, бе и въпрос, който президентът Румен Радев сложи преди седмица на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов по време на работна среща. Иванов също не даде отговор. Каза единствено, че наказванията са тежки, толкоз тежки, че чак персоналният състав се възмущавал. И попита " да ги разстреляме ли ".

Сигнали за полицейско принуждение, в това число над публицисти, имаше и след така наречен кървава сряда. Министерство на вътрешните работи отново ревизира, само че резултати не са обявени. 
Един от лежащите зад колоните на ЦУМ: Тони, Жоро, Евгени, Цветелина, Кристиан...
По време на срещата с Радев професионалният началник на министерството даде да се разбере, че дейностите на полицията от този ден били " класифицирана информация ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР